Telefon

+90 (555) 557 37 27

Adres

Harbiye Mah. Karşıyaka Sk. 50 B Çankaya/Ankara

  • Anasayfa
  • Ethos Medikal
  • Hakkımızda
  • Blog
  • İletişim

Doğal Yollarla Beslenemeyen Hastalar için Enteral Beslenme Nedir?

Doğal Yollarla Beslenemeyen Hastalar için Enteral Beslenme Nedir?

Herhangi bir rahatsızlık sonucunda ağız yolu ile beslenemeyen, yiyecek ve içecek tüketemeyen hastaların yakınları için yeni beslenme düzenine geçiş zorlayıcı olabilir. Beslenmenin nasıl yapılacağını anlamak ve farklı seçenekleri değerlendirmek için başta hastanın doktoru olmak üzere birçok kaynaktan bilgi almak gerekir. Ancak hem yaşanan durumun hasta yakınları için yıpratıcı olması hem de konuyla ilgilenen profesyonellerin kimi zaman hasta yakınlarını yeteri zamanı ayırarak dinleyememesi ve hasta yakınının seviyesine uygun detaylı açıklama yapamaması, bu bilgilendirme sürecinin gerektiği gibi tamamlanamamasına yol açabilir.

Günlük beslenme gereksinimlerini doğal yollarla sağlayamayan hastalara, hayatlarına devam edebilmeleri için dışarıdan beslenme desteği sağlanması gerekir. Hastaya özel formülasyonlar ile hazırlanmış olan besinlerin direkt olarak ilgili organa verilmesine “Enteral Beslenme” denir.

İştah azalması, fazla kilo kaybı, yutma güçlüğü vb. durumlarda hastaya ağız yoluyla (oral yolla) beslenme desteği sağlanabilir. Ağız yolu ile dışarıdan beslenme gerçekleştirilemezse tüp yoluyla beslenme desteği gerekebilir. Dışarıdan beslenme şeklinin nasıl olacağına doktor karar verir. Doktor kararını verirken hastanın yaşını, mevcut hastalıklarını, beslenme durumunu, beslenme ihtiyacını ve sindirim sisteminin durumunu dikkate alır. Tüp yoluyla enteral beslenme her yaştan insana; bebeklere, çocuklara ve erişkinlere uygulanabilen bir yöntemdir.

 

Tüp ile Enteral Beslenme Çeşitleri

Nazogastrik (Nazal Yol) ile Enteral Beslenme

Nazogastrik beslenme, burundan mideye inen bir tüp aracılığıyla yapılan beslenmedir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır.

  • Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
  • Nazoduodenal Tüp: Beslenme tüpü burun, boğaz ve yemek borusundan geçer, mideden devam eder ve ince bağırsakta sonlanır. İnce bağırsakta duodenumda sonlanırsa Nazoduodenal tüp ismini alır.
  • Nazojejunal Tüp: Beslenme tüpü burun, boğaz ve yemek borusundan geçer, mideden devam eder ve ince bağırsakta sonlanır. İnce bağırsakta jejunumda sonlanırsa Nazojejunal tüp ismini alır.

 

Ostomi Yöntemi ile Enteral Beslenme

Endoskopi, laparoskopi veya cerrahi bir yöntemle yapay bir delik açılarak tüpün mideye veya bağırsağa yerleştirilmesidir.

  • Gastro-ostomi (Gastrostomi) karın üzerinden direk mideye delik açılarak tüpün yerleştirilmesidir. Yerleştirilen tüp aracılığıyla besinler doğrudan mideye iletilir.
  • Jejunum-ostomi (Jejunostomi) karın üzerinden direk bağırsağa delik açılarak tüpün yerleştirilmesidir. Yerleştirilen tüp aracılığıyla besinler doğrudan jejunuma (ince bağırsağın ikinci kısmına) iletilir.
  • PEG (Percutaneous Endoscopic Gastrostomy) ağızdan mideye endoskopi yardımıyla girilmesi ve dışarıdan mideye delik açılması işlemidir. Açık veya cerrahi yaklaşım yerine endoskopi yöntemi kullanılır, en çok kullanılan yöntemdir.

 

Tüm bu yöntemler ile ilgili sorular için doktora danışılması önerilmektedir.